Przepyszne ciasto które jest bardzo proste w przygotowaniu a do tego bardzo szybkie.
20 min
Składniki:
Masa krówkowa
Herbatniki – około 2-3 duże paczki
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
1 kostka masła (200g)
Śmietana kremówka
Łyżka kakao
2 duże łyżki cukru
Prażony ryż lub słonecznik
1.Posmaruj blachę odrobiną masła. Wyłóż pierwszą warstwę herbatników tak aby pokryła cały spód formy do pieczenia. Następnie rozgrzej w garnku masę krówkową przez około 15 minut, wyłóż ją do miski i dodaj 2 łyżki masła, wszystko zmiksuj na gładką masę. Gotową masę wyłóż na pierwszą warstwę herbatników. Całość można posypać prażonym ryżem lub łuskanym słonecznikiem.
2.Wyłóż na masę krówkową kolejną warstwę herbatników. Ugotuj krem budyniowy. Wlej 450 ml mleka do garnka i dodaj dwie duże łyżki cukru, zagotuj. W czasie jak gotuje się mleko, wymieszaj budynie z 50 ml mleka. Wlej budynie do gotującego się mleka i zagotuj przez około 5 minut mieszając. Gdy budyń przestygnie dodaj do garnka kostkę masła i mixując ubij gładki krem. Następnie krem wyłóż na herbatniki.
3.Na krem budyniowy wyłóż ostatnią warstwę herbatników. Ubij śmietanę i wyłóż ją na herbatniki. Całość posyp kakao lub startą czekoladą. Wstaw do lodówki na około 12 godzin.
Komentarze