Krówka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepyszne ciasto które jest bardzo proste w przygotowaniu a do tego bardzo szybkie.

  • 20 min

Składniki:

  • Masa krówkowa
    Herbatniki – około 2-3 duże paczki
    2 budynie śmietankowe
    500 ml mleka
    1 kostka masła (200g)
    Śmietana kremówka
    Łyżka kakao
    2 duże łyżki cukru
    Prażony ryż lub słonecznik

Krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posmaruj blachę odrobiną masła. Wyłóż pierwszą warstwę herbatników tak aby pokryła cały spód formy do pieczenia. Następnie rozgrzej w garnku masę krówkową przez około 15 minut, wyłóż ją do miski i dodaj 2 łyżki masła, wszystko zmiksuj na gładką masę. Gotową masę wyłóż na pierwszą warstwę herbatników. Całość można posypać prażonym ryżem lub łuskanym słonecznikiem.
  • 2. Wyłóż na masę krówkową kolejną warstwę herbatników. Ugotuj krem budyniowy. Wlej 450 ml mleka do garnka i dodaj dwie duże łyżki cukru, zagotuj. W czasie jak gotuje się mleko, wymieszaj budynie z 50 ml mleka. Wlej budynie do gotującego się mleka i zagotuj przez około 5 minut mieszając. Gdy budyń przestygnie dodaj do garnka kostkę masła i mixując ubij gładki krem. Następnie krem wyłóż na herbatniki.
  • 3. Na krem budyniowy wyłóż ostatnią warstwę herbatników. Ubij śmietanę i wyłóż ją na herbatniki. Całość posyp kakao lub startą czekoladą. Wstaw do lodówki na około 12 godzin.

Komentarze

Podobne przepisy