3 BIT

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wyśmienite ciasto. Jest jednym z moich ulubionych.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 9 paczek herbatników małych (lub 3 większe)
    2 budynie waniliowe
    + 0,5 l mleka
    + 2 łyżki cukru
    1 margaryna
    30 dag krówek (lub 2 op. mleka w puszce słodzone, ugotowane)
    + 2 łyżki mleka
    + 1 łyżka margaryny
    0,5 l śmietany 30%
    + 2 łyżki cukru
    + 2-3 łyżki żelatyny
    1 galaretka cytrynowa

3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie ugotować w 0,5 l mleka i 2 łyżkami cukru, do gorącego dodać suchą galaretkę. Po ostygnięciu utrzeć z margaryną.

    W blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to masę i znowu herbatniki.

    Krówki rozpuścić w 2 łyżkach mleka i łyżce margaryny. Wylać na ciasto i ułożyć herbatniki.

    Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru, żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i po ostudzeniu dodać do śmietany.

    Wylać masę na ciasto. Posypać startą czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy