3bit

0 (0 ocen)

  • 30 min

To moje ulubione ciasto , babcia często mi je robi. Ale ten przepis mam z internetu.

  • 30 min

Składniki:


  • Składniki

    3-4 paczki herbatników po 130 g
    1 puszka krówki ok. 500 g
    400 g śmietany kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku (ew. 2 fixy)
    100 g czekolady
    2 budynie waniliowe + 3/4 litra mleka
    100 g masła w temp. pokojowej
    mleko do namaczania

3bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Krok 1.

    Na dno formy układam pierwszą warstwę herbatników, ja herbatniki lekko moczę w mleku.
    Przygotowanie ciasta
    Krok 2.

    Na to kładę podgrzaną masę korówkową, podgrzana jest łatwiejsza do rozprowadzenia.
    Przygotowanie ciasta
    Krok 3.

    Przygotowuję budyń, gotuję aż będzie gęsty, ja biorę 2 saszetki budyniu ale na 3/4 litra mleka (zgodnie z instrukcją trzeba by wziąć 1 litr, a tak mniej to łatwiej gęstnieje).

    Do wystudzonego budyniu dodaję masło w temp pokojowej i miksuję.

    Warstwę budyniową kładę na herbatniki a potem kolejna warstwa namoczonych herbatników.
    Przygotowanie ciasta
    Krok 4.

    Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na niemal sztywno, dodaję przestudzoną a wcześniej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Zamiast żelatyny można użyć fixy jeśli wolicie.

    Na wierzchu rozsmarowuję śmietanę.
    Przygotowanie ciasta
    Krok 5.Wierzch posypuję starta na tarce czekoladą.Podsumowując każdą warstwę przekładam herbatnikami a na śmietanę starta czekolada
    Wersja alternatywna: układam jeszcze jedną warstwę herbatników i polewam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
    Chowam do lodówki, najlepsze jest kolejnego dnia. Wersja ze startą czekoladą jest łatwiejsza do krojenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy