Na dno formy układam pierwszą warstwę herbatników, ja herbatniki lekko moczę w mleku.
Przygotowanie ciasta
Krok 2.
Na to kładę podgrzaną masę korówkową, podgrzana jest łatwiejsza do rozprowadzenia.
Przygotowanie ciasta
Krok 3.
Przygotowuję budyń, gotuję aż będzie gęsty, ja biorę 2 saszetki budyniu ale na 3/4 litra mleka (zgodnie z instrukcją trzeba by wziąć 1 litr, a tak mniej to łatwiej gęstnieje).
Do wystudzonego budyniu dodaję masło w temp pokojowej i miksuję.
Warstwę budyniową kładę na herbatniki a potem kolejna warstwa namoczonych herbatników.
Przygotowanie ciasta
Krok 4.
Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na niemal sztywno, dodaję przestudzoną a wcześniej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Zamiast żelatyny można użyć fixy jeśli wolicie.
Na wierzchu rozsmarowuję śmietanę.
Przygotowanie ciasta
Krok 5.Wierzch posypuję starta na tarce czekoladą.Podsumowując każdą warstwę przekładam herbatnikami a na śmietanę starta czekolada
Wersja alternatywna: układam jeszcze jedną warstwę herbatników i polewam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Chowam do lodówki, najlepsze jest kolejnego dnia. Wersja ze startą czekoladą jest łatwiejsza do krojenia.
Komentarze