a'la Frittata

0 (0 ocen)

  • 30 min

Frittata jest daniem z jajek, podobnym do omletu, ale bogatszym w smaki. Świetnie nadaje się na rodzinne, weekendowe śniadania.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 całych jaj
    wędlina
    cebula
    ser żółty
    szczypiorek
    pomidor
    sól i pieprz

A'la frittata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażamy wędlinę pokrojoną w paseczki,a następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy na patelnię pokrojonego pomidora w kostkę i chwilę smażymy. W między czasie jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy doprawiając je solą i pieprzem. Do miski z jajkami dodajemy pokrojony drobno szczypiorek.
    Zawartość miski wylewamy na patelnie i smażymy na małym ogniu, aż całość się lekko zetnie. Następnie nie ściągając patelni z ognia dodajemy na wierz starty żółty ser. Przykrywamy pokrywką i trzymamy na ogniu jeszcze jakieś 5-6 min. Przed końcem dodajemy na wierz jeszcze odrobinę szczypiorku.
    I gotowe. Smacznego! ;)

Porady

Tak na prawdę dodatki możemy zmieniać według naszych upodobań. Frittata świetnie smakuję także ze świeżym szpinakiem i różnymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy