A'la lazania ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 30 min

pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia i mamy danie z kuchni włoskiej, tylko że w tańszej i szybszej wersji

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 0,5 kg ziemniaków z poprzedniego dnia,
    25 dag mięsa mielonego,
    kawałek cienkiej kiełbasy,
    kawałek czerwonej papryki,
    3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    3 łyżki śmietany,
    1 ząbek czosnku,
    papryka słodka i ostra w proszku,
    sól, pieprz, bazylia, oregano,
    1 łyżka mąki,
    4 plastry sera żółtego

A'la lazania ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, mieszamy ze śmietaną. Układamy na dnie żaroodpornej formy. Mięso podsmażamy, dodajemy ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Następnie dodajemy koncentrat wymieszany w połowie szkl. wody oraz przyprawy, zagotowujemy. Zagęszczamy mąką rozrobioną w ½ szkl. zimnej wody. Kiełbasę kroimy w plastry, paprykę na małe kawałki. Układamy na ziemniakach, następnie zalewamy sosem pomidorowo-mięsnym. Przykrywamy serem. Zapiekamy 20 min.. w 180 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy