A'la Pieguski.

0 (0 ocen)

  • 35 min

Świetne na deszczowe dni- z kubkiem kakao tworzą duet idealny!

  • 35 min

Składniki:

  • - 250 g masła lub margaryny (u mnie pół na pół)
    - 300 g cukru
    - 1 op. (32 g) cukru wanilinowego
    - 1 łyżka aromatu pomarańczowego lub 3 łyżki soku z pomarańczy
    - 2 roztrzepane jajka
    - 6 łyżek mleka
    - 450g mąki pszennej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 250g czekolady deserowej

A'la pieguski. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę w dużej misce.
  • 2. Dodajemy cukier wanilinowy i aromat/sok, a następnie (stopniowo) -roztrzepane jajka i mleko.
  • 3. Ucierając,wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • 4. Dorzucamy czekoladę pokrojoną w kostki 5x5 mm i dokładnie łączymy z ciastem, uważając, żeby się nie ogrzało.
  • 5. Formujemy kulki i układamy na przygotowanej blasze-wyłożonej folią aluminiową-w odstępach 4 cm (rosną podczas pieczenia).
  • 6. Na koniec, porcje ciasta, lekko spłaszczamy do ok. 5 mm.
  • 7. Pieczemy ok. 15 minut (190 stopni) do uzyskania złotego koloru. Studzimy na kratce.

Porady

Część czekolady możemy zastąpić rodzynkami, posiekanymi orzechami. Ciastka są pyszne także w wersji biała czekolada+żurawina.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy