A to świnka...drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, puszyste ciasto.A do tego atrakcyjny kształt świnek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej

    30g drożdży świeżych

    50g cukru

    szklanka mleka

    60g oleju rzepakowego

    2 jajka

    szczypta soli

A to świnka...drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypujemy do miski. Robimy zagłebienie i wkruszamy tam drożdże, wsypujemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem, lekko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy olej, 1 jajko i sól. Zagniatamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

    Na stolnicy wysypujemy mąkę. Wykładamy ciasto, ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm. Szklanką wycinamy koła. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na placek o grubości ok. 4mm. Wycinamy mniejsze kółka (tyle samo ile dużych) na ryjek. Ja użyłam do tego kieliszka do wódki. W ryjku wycinamy dwa otwory - ja użyłam nakrętki od barwników spożywczych. Przy pomocy pędzelka zwilżamy ryjek wodą z jednej strony i przyklejamy do dużego koła. Malutkie kółeczka pozostałe po wycinaniu dziurek w ryjku również smarujemy wodą i przyklejamy jako oczka świnki. Z pozostałości ciasta fomujemy uszka. Je również przyklejamy na wodę.

    Pozostaje jajko roztrzepujemy a następnie przy pomocy pędzelka, smarujemy nic wszystkie bułeczki.

    Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy