Adam

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis dostałam od mamy.

  • Łatwy

Składniki:

  • - cukier: 1 szklanka
    - margaryna: 250 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - kakao: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - Żelatyna: 4 łyżki
    - mleko: 2 szklanki
    - budyń: 40 gramów
    - galaretka: 3 sztuki
    - owoce, np. wiśnie czy truskawaki: 35 dekagramów

Adam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w szklance wody i dodać do niej szkl. gotowanego mleka. Drugą szkl. mleka zagotować, dodać rozrobiony budyń. Zgotować. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Do masy dodać ostudzony budyń i wlać zimną żelatynę. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać kakao. Wylać ciemną masę a potem jasną. Wstawić na 1/2 godz. do lodówki. Jedną galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody i ostudzić. Białka ubić i wymieszać z galaretką. W pianę nawrzucać owoce. Wylać na jasną masę. Pozostałe galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć, wylać na ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy