Afrykańskie boboti

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Zapiekanka jest pyszna i oryginalna.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 1 kg mielonego mięsa
    ● 250 ml mleka
    ● 3 cebule
    ● 2 łyżki masła
    ● łyżeczka curry
    ● szczypta soli, pieprz
    ● 2 jajka
    ● 30 ml octu
    ● kromka pszennego chleba lub pszenna bułka
    ● łyżka marmolady lub dżemu morelowego
    ● 3 łyżki płatków migdałów
    ● 6 liści laurowych

Afrykańskie boboti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, kroimy
    w kostkę i szklimy na 1 łyżce
    rozgrzanego masła. Chleb
    moczymy w 125 ml mleka.
    Odciskamy. Rozdrabniamy
    i dodajemy do cebuli.
  • 2. Marmoladę mieszamy
    z octem i migdałami. Doprawiamy
    curry, solą i pieprzem.
    Przekładamy do cebuli. Dodajemy
    mielone mięso i smażymy,
    aż uworzą się grudki.
  • 3. Masę przekładamy do
    wysmarowanej masłem formy.
    Resztę mleka mieszamy
    z jajkami i polewamy masę.
    W mięso wkładamy liście
    laurowe. Pieczemy 30 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    160 °C. Liście usuwamy.

Porady

Zapiekankę można posmarować marmoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy