Ajerkoniakowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie porcjami dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści powoli wlewamy żółtka wymieszane z octem. Do masy jajecznej przesiewamy wymieszane mąki z kakao i proszkiem, delikatnie mieszamy do połączenia się składników i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 17 minut w 170C
Krem:
Z mleka odlewamy 0,5 szklani mleka pozostałe mleko zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy żółtka i obie mąki, następnie wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Budyń studzimy pod przykryciem, aby nie powstał kożuch. Masło ucieramy z cukrem waniliowym na puch, gdy jest dobrze napowietrzone dodajemy po jednej łyżce budyń i cukier puder na koniec wlewamy ajerkoniak. Na biszkopt wykładamy krem na którym układamy delicje nasączone w rumie. Smacznego
Komentarze