Ajvar

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszny sos z bakłażana i papryki ,który przywędrował do Polski z Bałkanów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • duży bakłażan
    3 duże papryki
    ząbek czosnku
    50 ml oliwy z oliwek
    sok z 1/2 cytryny
    sól ,pieprz

Ajvar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Umytego bakłażana i papryki kładziemy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do momentu ,kiedy papryki sczernieją. Naczynie wyjmujemy z piekarnika i owijamy papierem do pieczenia. Odstawiamy na kwadrans ,po czym obieramy ze skórki warzywa ,z papryk usuwamy nasiona. Cały miąższ ubijamy tłuczkiem do ziemniaków ,dodajemy czosnek ,oliwę i sok z cytryny ,dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy