Dziś pragnę podzielić się z wami przepisem na ziemniaki akordeonowe z szynką i serem zapiekanymi w piekarniku. Wzbogacone oczywiście sosem czosnkowym i szczypiorkiem.
Akordeon ziemniaczany na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki nacinamy delikatnie tak żeby nie były nacięte do końca. Robimy tak przez całą długość ziemniaka.Tak przygotowane ziemniaki smarujemy oliwą wymieszaną z przyprawami. Wykładamy na blaszkę i zapiekamy przez ok 25min w 200C.
2.Następnie wyjmujemy z piekarnika i każdego ziemniaka z osobna nadziewamy{ na przemian w nacięcia}małymi plasterkami szynki i sera. Pieczemy ok 1h w 200C. 15min przed końcem na wierzch ziemniaków układamy plasterki sera.
3.3.Do miseczki wrzucić majonez i wymieszać ze śmietaną.Czosnek przecisnąć przez praskę połączyć z majonezem. Dodać pieprz i sól do smaku.
4.Na koniec polewamy sosem czosnkowym i posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze