Alkoholowe gałki orzechowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zrobiłam je na próbę i gdybym wiedziała,że są tak dobre podwoiłabym ilość składników a przepis mam z bardzo starej kucharskiej książki.

  • 40 min

Składniki:

  • -25 dag orzechów włoskich (mierzone bez łupin)
    -150 ml wytrawnego białego wina
    -25 dag cukru kryształu
    -około 2,5 dag wiórków kokosowych
    -odrobina soku z cytryny
    -20 ml rumu

    Dodatkowo:

    -120 g deserowej lub mlecznej czekolady
    -5 orzechów włoskich
    -2 łyżeczki wina białego

Alkoholowe gałki orzechowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy jeżeli się da to obrać ze skórki(niekoniecznie)zetrzeć na tarce.Wino zagotować z cukrem,dodać orzechy, wiórki i sok z cytryny,smażyć na małym ogniu przez kilka minut.Pod koniec smażenia wlać rum.Następnie przestudzić,formować małe gałki,schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 2 łyżeczki wina .Schłodzone gałki maczać w polewie,układać na pergaminie,wierzch posypać drobno startymi orzechami lub jak ktoś woli to wiórkami.Pozostawić w chłodnym miejscu najlepiej w lodówce na około godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy