Zrobiłam je na próbę i gdybym wiedziała,że są tak dobre podwoiłabym ilość składników a przepis mam z bardzo starej kucharskiej książki.
40 min
Składniki:
-25 dag orzechów włoskich (mierzone bez łupin)
-150 ml wytrawnego białego wina
-25 dag cukru kryształu
-około 2,5 dag wiórków kokosowych
-odrobina soku z cytryny
-20 ml rumu
Dodatkowo:
-120 g deserowej lub mlecznej czekolady
-5 orzechów włoskich
-2 łyżeczki wina białego
Alkoholowe gałki orzechowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy jeżeli się da to obrać ze skórki(niekoniecznie)zetrzeć na tarce.Wino zagotować z cukrem,dodać orzechy, wiórki i sok z cytryny,smażyć na małym ogniu przez kilka minut.Pod koniec smażenia wlać rum.Następnie przestudzić,formować małe gałki,schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 2 łyżeczki wina .Schłodzone gałki maczać w polewie,układać na pergaminie,wierzch posypać drobno startymi orzechami lub jak ktoś woli to wiórkami.Pozostawić w chłodnym miejscu najlepiej w lodówce na około godzinę.
Komentarze