Jest to danie kuchni indyjskiej. Może być jako dodatek do dania głównego, ale tak naprawdę jest to pełnoprawne curry. Stanowi połączenie ziemniaków i kalafiora z przyprawami, a dzięki kurkumie ma wspaniały żółty kolor. Prowadzę bloga smakujmy.pl
1.Rozgrzać piekarnik na 220 st. C. Cebulę drobno posiekać. Papryczki pokroić w cienkie plasterki. Imbir obrać i drobno posiekać. Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w 2 cm kostkę.
Postawić dużą patelnię o wysokich ściankach (taką, którą można włożyć do piekarnika) na ogniu i dać tłuszcz. Dodać cebulę, papryczki, imbir, kolendrę, gorczycę, kurkumę, kmin i smażyć 7-10 min, aż całość zmięknie i będzie miało złocisty odcień. Dodać ziemniaki, kalafiora, kokos i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem i dodać 400 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zamieszać i wstawić do piekarnika na 20 min. Podawać z ryżem.
Komentarze