Alu Kofta

0 (0 ocen)

  • 45 min

Alu Kofta to wegetariańskie danie ze środkowych Indii.

  • 45 min

Składniki:

  • 5 ziemniaków
    mały kalafior
    100 g mąki z ciecierzycy (może być pszenna)
    3 łyżki posiekanej kolendry
    sól
    pieprz
    garam masala
    olej do smażenia
    Sos : 500 g pomidorów posiekanych ( mogą być z puszki)
    1 łyżka ghee ( można zastąpić masłem )
    1 łyżeczka startego imbiru
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka mielonego kuminu
    sól
    pieprz
    chili
    1 mały jogurt 150 g

Alu kofta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Alu Kofta 1. Ziemniaki i kalafior podgotowałem na półtwardo. Starłem na tarce z dużymi oczkami. Wymieszałem z resztą składników, wyrabiałem około 2 minuty. Uformowałem kulki
    ( wielkości orzecha włoskiego ), które smażyłem w gorącym oleju.
    Sos : rozgrzałem masło, dodałem imbir i chili, chwilę smażyłem a następnie dodałem resztę przypraw. Dodałem pomidory, dusiłem na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszałem. Doprawiłem solą. Gdy sos zgęstniał dodałem jogurt, podgotowałem jeszcze około 2 minuty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy