Alu Kofta to wegetariańskie danie ze środkowych Indii.
45 min
Składniki:
5 ziemniaków
mały kalafior
100 g mąki z ciecierzycy (może być pszenna)
3 łyżki posiekanej kolendry
sól
pieprz
garam masala
olej do smażenia
Sos : 500 g pomidorów posiekanych ( mogą być z puszki)
1 łyżka ghee ( można zastąpić masłem )
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kuminu
sól
pieprz
chili
1 mały jogurt 150 g
1. Ziemniaki i kalafior podgotowałem na półtwardo. Starłem na tarce z dużymi oczkami. Wymieszałem z resztą składników, wyrabiałem około 2 minuty. Uformowałem kulki
( wielkości orzecha włoskiego ), które smażyłem w gorącym oleju.
Sos : rozgrzałem masło, dodałem imbir i chili, chwilę smażyłem a następnie dodałem resztę przypraw. Dodałem pomidory, dusiłem na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszałem. Doprawiłem solą. Gdy sos zgęstniał dodałem jogurt, podgotowałem jeszcze około 2 minuty.
Komentarze