AMARANTUSOWY BISZKOPT Z OWOCAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt w wersji fit - bez glutenu i bez cukru

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    3-4 łyżki ksylitolu/erytrolu
    6 łyżek mąki z amarantusa
    ok. 200 g truskawek
    100 g borówek
    1/2 granatu
    szczypta soli

Amarantusowy biszkopt z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ksylitol/erytrol i miksujemy jeszcze przez 2-3 min. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy mąkę z amarantusa i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Masę wylewamy do formy (o wymiarach ok. 31 x 21 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
    Owoce myjemy na sitku, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na wierzchu wylanej masy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy