Amarantusowy dorsz

0 (0 ocen)

Pyszna,delikatna w środku ryba z chrupiącą panierką z wierzchu ;)

Składniki:

  • 600g świeżego dorsza (filet ze skórą)
    1/3 szklanki mąki z amarantusa
    1 jajko
    2 łyżki mąki tortowej
    sos z cytryny
    woda
    sól,pieprz świeżo mielony

Amarantusowy dorsz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza opłukujemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na porcje (u mnie 5 porcji)
    Każdą porcję kropimy cytryną oprószamy solą i pieprzem.
  • ryba w cieście 2. Do miski wsypujemy mąki,dodajemy jajko odrobinę soli i wodę - całość miksujemy (ciasto ma mieć gęstość śmietany)
  • smażymy 3. Kazdy kawałek ryby maczamy w cieście i smazymy w głębszym oleju na złoto-brązowy kolor,odsaczamy na ręczniku papierowym i gotowe.
  • 4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego :-)

Komentarze

Podobne przepisy