Amerykańskie delicje korzenne

0 (0 ocen)

  • 40 min

Amerykańskie delicje wyprodukowane w Polsce.

  • 40 min

Składniki:

  • 100 g masła (najlepiej rozpuszczone i letnie)
    400 g cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 jajka
    szczypta soli
    100 ml mleka
    200 g mąki
    1 opakowanie budyniu waniliowego (tego na 0,5 l mleka)
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    70 ml grzanego wina

Amerykańskie delicje korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utarłam w misce ze 100 g cukru pudru, cukrem waniliowym, przyprawą do piernika i szczyptą soli. Następnie do jednolitej konsystencji dodałam jajka, mleko oraz budyń w proszku. Wszystko mieszałam rózgą kuchenną, dodałam proszek do pieczenia oraz makę.
    Masa miała konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego.

    Łyżką na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia robiłam kleksy o średnicy ok. 4 cm. Włozyłam do nagrzanego do 200st. C piekarnika bez termoobiegu i piekłam ok. 10 minut.

    Lukier zrobiłam w czasie, gdy ciastka sie studziły.
    300 g cukru pudry wymieszałam z grzanym winem, do uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Zimne ciasteczka wysmarowałm lukrem i odstawiłam do ostygnięcia. Smarowałam oczywiście część dolną, tą płaską.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy