100 g masła (najlepiej rozpuszczone i letnie)
400 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 jajka
szczypta soli
100 ml mleka
200 g mąki
1 opakowanie budyniu waniliowego (tego na 0,5 l mleka)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
70 ml grzanego wina
Amerykańskie delicje korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utarłam w misce ze 100 g cukru pudru, cukrem waniliowym, przyprawą do piernika i szczyptą soli. Następnie do jednolitej konsystencji dodałam jajka, mleko oraz budyń w proszku. Wszystko mieszałam rózgą kuchenną, dodałam proszek do pieczenia oraz makę.
Masa miała konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego.
Łyżką na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia robiłam kleksy o średnicy ok. 4 cm. Włozyłam do nagrzanego do 200st. C piekarnika bez termoobiegu i piekłam ok. 10 minut.
Lukier zrobiłam w czasie, gdy ciastka sie studziły.
300 g cukru pudry wymieszałam z grzanym winem, do uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Zimne ciasteczka wysmarowałm lukrem i odstawiłam do ostygnięcia. Smarowałam oczywiście część dolną, tą płaską.
Komentarze