Amerykańskie naleśniki (Pancakes)

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszne naleśniki, które warto spróbować.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 jajka
    4 łyżki masła
    szczypta soli
    1 kopiasta łyżka cukru
    1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
    300 ml maślanki (lub 400 ml na mniej wyrośnięte naleśniki)
    300 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta sody

Amerykańskie naleśniki (pancakes) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać ostudzone masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Krótko zmiksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wlać maślankę, dodać mąkę i zmiksować tak żeby składniki połączyły się w jednolitą masę.
    Na patelni rozsmarować nieco oleju (nadmiar wytrzeć ręcznikiem papierowym), nagrzać i nakładać ciasto naleśnikowe. Po nałożeniu ciasta nałożyć pokrywkę (najlepiej przejrzystą, widać wtedy pojawienie się bąbelków, co jest dla nas znakiem, że naleśnik należy obrócić na drugą stronę). Naleśniki są gotowe bardzo prędko, więc trzeba ich pilnować. Po pojawieniu się bąbelków, należy obrócić go na chwilę na drugą stronę.

Porady

Podawać z syropem klonowym lub miodem. Równie smaczne są posmarowane dżemem (tak już bardziej po polsku).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy