Amerykańskie naleśniki - pancakes

0 (0 ocen)

  • 20 min

Najlepsze z dżemem lub rozgniecionym bananem. Amerykanie swoje pancakes jedzą z syropem klonowym.

  • 20 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej
    - 1 1/2 szklanki mleka
    - 2 jajka
    - 3 łyżki masła
    - 2 łyżki cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli

Amerykańskie naleśniki - pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić masło w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
    Wymieszać mleko i jajka. Dodać mąkę, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać.
    Pierwszą partię naleśników usmażyć na łyżeczce masła, kolejne na resztkach tłuszczu (praktycznie sucha patelnia powinna być).
    Kłaść ciasto łyżką. Placek przewracamy na drugą stronę w momencie pojawienia się bąbelków na powierzchni ciasta.
    Podawać na ciepło z dowolnymi dodatkami - syrop klonowy, owocowy, jogurt, bita śmietana, dżem...

Komentarze

Podobne przepisy