Amoniaczki to ciastka, którymi objadałam się będąc dzieckiem. Dziś sama je piekę ze swoim dzieckiem i wiem, że samodzielnie przygotowane o wiele bardziej smakują.
Składniki:
500 g mąki
100 g masła
2 jajka
150 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka amoniaku
szczypta soli
cukier puder do posypania ciastek
1.Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, nie przerywając ucierania dodać po jednym jajku. Wlać mleko i na końcu partami wsypywać przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na godzinę.
Na lekko oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na ok. 5 mm i wycinać foremkami kształty.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez ok. 15 minut w temp. 200°C aż się przyrumienią. Ostudzić, posypać pudrem.
Porady
Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze