Amoniaczki

0 (0 ocen)

Amoniaczki to ciastka, którymi objadałam się będąc dzieckiem. Dziś sama je piekę ze swoim dzieckiem i wiem, że samodzielnie przygotowane o wiele bardziej smakują.

Składniki:

  • 500 g mąki
    100 g masła
    2 jajka
    150 g cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka amoniaku
    szczypta soli
    cukier puder do posypania ciastek

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, nie przerywając ucierania dodać po jednym jajku. Wlać mleko i na końcu partami wsypywać przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na godzinę.
    Na lekko oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na ok. 5 mm i wycinać foremkami kształty.
    Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec przez ok. 15 minut w temp. 200°C aż się przyrumienią. Ostudzić, posypać pudrem.

Porady

Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Komentarze

Podobne przepisy