AMONIACZKI

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta to macie 3 wyjścia... albo szukać przepisu na te z minimalną zawartością miodu licząc na to że nie stwardnieją, kupić gotowe lub... Upiec ponadczasowe amoniaczki lubiane i znane przez każde pokolenie :)

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej

    100 g masła

    1 jajko

    1 żółtko

    0,5 szkl cukru

    0,5 szkl ciepłego mleka

    2 łyżeczki amoniaku

    cukier lub aromat waniliowy

    dodatkowo:



    cukier, cukier waniliowy i cynamon do posypania

    1 białko jajka

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier ucieram z jajkiem i żółtkiem na puch. Dodaję miękkie masło i aromat waniliowy oraz rozrobiony w mleku amoniak i dokładnie łączę całość. Na koniec dodaję porcjami mąkę pszenną i wyrabiam ciasto. Zabijam je folią spożywczą i odkładam do lodówki na 45 min.
  • image-1jsofso 2. Po tym czasie nastawiam piekarnik na 190 stopni. Ciasto porcjami rozwałkowuję (dzielę na 3-4 części). Ważne by rozwałkować dość cienko bo ciastka bardzo szybko rosną. Wykrajam ciastka foremkami bądź szklanką. Każde ciastko smaruję roztrzepanym białkiem jajka i posypuję cukrem bądź cukrem z cynamonem
  • 3. Ciastka przekładam do piekarnika na papierze i piekę do jasnozłotego koloru.



    Odkładam na kratkę na kilka minut by ostygły a amoniak się ulotnił. Przekładam do pojemnika na ciastka :)

Komentarze

Podobne przepisy