ANANASEK

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Orzeźwiające,kolorowe, afrodyzjak ananas, gorzka czekolada :)Ciasto zrobiłam na Walentynki--idealne :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    6 jajek
    24 dag cukru
    24 dag mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    SKŁADNIKI NA MASĘ:
    1 puszka ananasa
    2 budynie waniliowe na 3/4
    3 łyżki cukru
    3 żółtka
    3/4 szklanki wody
    1 i 1/2 masła lub margaryny
    4 -5 kosteczek gorzkiej czekolady
    2 galaretki różowe lub czerwone
    1 kieliszek wódki

Ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ananasek 1. PRZYRZĄDZANIE CIASTA:
    Białka ubić na sztywno dodać cukier i powoli dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając na puszystą masę.Na sam koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać.Upiec biszkopt.Po wystudzeniu przekroić na pół.
    PRZYRZĄDZANIE MASY:
    Sok z ananasa odlać do szklanki --uzupełnić do pełna wodą + 3 łyżki cukru--zagotować.Budynie rozmieszać z 3/4 wody razem z żółtkami.Wlać na gotujący sok-ugotować budyń-wystudzić.Masło lub margarynę utrzeć dodając po łyżce zimny budyń,gdy będzie utarty na gładką masę dodajemy 3 krążki ananasa pokrojone w kosteczkę i startą czekoladę + kieliszek wódki delikatnie mieszamy.
    Galaretki rozpuszczamy w 300 ml. wody gdy wystygnie dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe krążki ananasa,gdy zacznie tężeć zalewamy wierzch ciasta.
    PRZEKŁADANIE:
    1.biszkopt
    2.masa
    3. biszkopt
    4.tężejąca galaretka z ananasem

Porady

Ananasa przed dodaniem do masy odciskam od soku wtedy masa się nie zważy.Ja wierzch ciasta leciutko smaruję masą wtedy galaretka się lepiej trzyma.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy