Ciasto ananasek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ananasek powstał z owoców które zostały mi z obiadu z poprzedniego dnia (u mnie nic się nie marnuje). Ciasto jest szybkie, lekkie i bardzo smaczne.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 4 jajka
    200 g masła
    1,5 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
    8-10 łyżek cukru pudru
    1 torebka cukru waniliowego
    1 puszka ananasa w kawałkach

Ciasto ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180*C grzanie góra-dół
  • 2. Masło w temp. pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę.
  • 3. Do masy kolejno dodajemy jajka i dalej ucieramy.
  • 4. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do powstałej masy. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste.
  • 5. Ananasa dobrze odsączamy z soku i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
  • 6. Ciasto wykładamy do wcześniej przygotowanej keksówki o wymiarach 30x12.
  • 7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 1 godzinę.
  • 8. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Porady

Można użyć mniejszej keksówki, wtedy ciasto wyjdzie wyższe lub większej wtedy będzie niższe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy