Ananasowa karpatka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Karpatka to ciasto , które chyba każdy lubi. Tym razem postanowiłam dodać do ciasta sok ananasowy, pięknie wyrosło tworząc charakterystyczne pagórki. pycha!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    -1/4 kostki margaryny
    -1/2 szkl. soku ananasowego (z puszki z ananasa)
    -1/2 szkl. mąki
    -3 jajka
    -szczypta soli i proszku do pieczenia

    Masa śmietanowo-ananasowa:
    -330 ml kremówki
    -1 śnieżka
    -6-7 łyżek cukru pudru
    -1 puszka ananasa
    -4 łyżeczki żelatyny

Ananasowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Do rondelka wlewamy sok ananasowy dodajemy margarynę i szczyptę soli, do rozpuszczonej margaryny wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia,mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka.
    Studzimy. Zimne ciasto miksujemy ,dodając po jednym jajku.
    Ciasto dzielimy na dwie części, tortownicę o śr.21cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy ok. 20 min w temp.170 stopni.
  • 2. .Masa śmietanowo -ananasowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody,studzimy.
    Ananasa blenderujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno ze śnieżką i cukrem pudrem,dodajemy ananasa dokładnie miksujemy,na końcu wlewamy żelatynę,mieszamy. Odstawiamy do stężenia do lodówki.
  • 3. Przełożenie: na jednym blacie ciasta rozsmarowujemy masę przykrywamy drugim,schładzamy.
    Przed podaniem karpatkę posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy