Ananasowy puchatek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekkie, puszyste i wilgotne ciasto. Idealne na każdą okazję.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    mały kubeczek jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju
    puszka ananasa

Ananasowy puchatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
    Ananas odsączamy z zalewy, następnie (w przypadku wyboru ananasa w plastrach) kroimy w kostkę.
    Mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
    Dodajemy rozbełtane jajka, olej i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie miksujemy.
    Wylewamy gotowe ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki, wykładamy na wierzch ananas - lekko dociskając, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut - do suchego patyczka.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i/lub podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie sorbet malinowy).
    Smacznego! :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy