Anansowiec z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wariacja trzech ciast w jednym...

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka mąki,
    1 szklanka cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia,
    5 jajek
    1.5 łyżka octu,
    łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki wody gazowanej

    Masa ananasowa:
    Puszka ananasów w syropie
    ok. pół szklanki wody
    budyń śmietankowy
    kostka margaryny
    3 łyżki cukru

    Masa kakaowa:
    1/2 l. śmietanki 30%
    tabliczka deserowej czekolady
    Starta gorzka czekolada do posypania

Anansowiec z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, Ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy z octem, dodajemy resztę składników.Mieszamy.Wlewamy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Przełożyć na blachę 26x 22cm.
    Pieczemy ciasto w 180st. ok.30 min.
    Ananasy osączamy, kroimy w kosteczkę. Syrop z ananasa zagotowujemy z wodą,wsypujemy budyń.Mieszamy, dodajemy owoce, odstawiamy i studzimy.
    Ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
    Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy stopioną i zimną czekoladę.
    Na chłodny biszkopt kładziemy masę ananasową, następnie śmietankę kawową. posypujemy startą gorzką czekoladą.
    Odstawiamy na noc do lodówki.

Porady

Zamiast ananasów można użyć brzoskwiń.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy