EFEKT POSZUKIWANIA DOBREGO PRZEPISU NA DROŻDŻÓWKI(ZNALEZIONY NA MOJEJ ULUBIONEJ STRONIE Z BUŁKAMI I CHLEBEM ODROBINKĘ PRZEZE MNIE ZMIENIONY),CIASTO PRACOCHŁONNE ALE SMAK DROŻDŻÓWEK ANIELSKI ;)
2 godz.
Składniki:
1 kg mąki
4 dag świeżych drożdży
14 dag cukru
520 ml mleka
2 jajka
10 dag margaryny( u mnie Bielska)
2 płaskie łyżeczki soli
1 duży cukier waniliowy( taki na 1kg mąki)
nadzienie (u mnie był budyń i marmolada)
Anielskie drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MARGARYNĘ ROZPUŚCIĆ I WYSTUDZIĆ.
MLEKO PODGRZAĆ NA TYLE ŻEBY W NIM ROZPUŚCIĆ DROŻDŻE.
ROZPUSZCZONE DROŻDŻE ORAZ POZOSTAŁE SKŁADNIKI OPRÓCZ MARGARYNY WRZUCIĆ DO MISKI I WYROBIĆ CIASTO.
MARGARYNĘ DODAĆ W MOMENCIE GDY CIASTO BĘDZIE ODSTAWAĆ OD MISKI I WYROBIĆ Z MARGARYNĄ TAK ŻEBY WSZYSTKO ŁADNIE SIĘ POŁĄCZYŁO W AKSAMITNE CIASTO.
ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA NA 1-1,5 GODZINY.
2.PO WYROŚNIĘCIU CIASTO WYŁOŻYĆ NA STOLNICĘ, ZŁOŻYĆ 4 RAZY I UFORMOWAĆ KULĘ. WŁOŻYĆ DO MISKI I ODSTAWIĆ NA 30 MINUT.
PO TYM CZASIE CIASTO DZIELIĆ NA KAWAŁKI I FORMOWAĆ DROŻDŻÓWKI.
PIEC OKOŁO 15-20 MIN. W 220 STOPNIACH.
Komentarze