Aniołek

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto ma bardzo delikatny i przyjemny smak. Aniołek gości na naszym stole w święta Bożego Narodzenia, jak również podczas wielu innych ważnych wydarzeń. .Przepis dostałam od cioci jest wypróbowany .

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto aniołka

    2 jajka
    ½ szklanki śmietany
    ½ szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    50 dag mąki
    ½ margaryny
    1 łyżeczka amoniaku

Aniołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na krem

    3 jajka
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 torebki cukru waniliowego
    1 szklanka śmietany
    3 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    1 margaryna
    Przygotowanie ciasta aniołka

    Ubijamy mikserem jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną.
    Margarynę mieszamy z mąką i amoniakiem, a następnie łączymy ze zmiksowaną masą.
    Z otrzymanego ciasta pieczemy 4 cienkie placki.

Porady

Przygotowanie kremu Jajka miksujemy ze śmietaną, mąką i cukrem waniliowym. W rondelku na małym ogniu gotujemy mleko z cukrem i margaryną, mieszając dodajemy zmiksowane jajka. Gorącą masą przekładamy placki oraz wierzch, a następnie posypujemy gotowe ciasto wiórkami kokosowymi i odstawiamy do wystygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy

4.37 (227 ocen)

aniołek

4.98 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Aniołek