anyżki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierwszy raz użyłam sproszkowanego anyżu i już wiem, że to mój smak. Ciasteczka przez dużą zawartość miodu są dość twarde, ale po kilku dniach zmiękną. A takie twarde świetnie smakują moczone w herbacie.

  • 60 min

Składniki:

  • na 60 sztuk:
    500 g mąki
    250 g miodu
    140 g cukru (dałam ciut mniej)
    2 jajka
    1,5 łyżeczki sody
    1 łyżeczka anyżu

Anyżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód podgrzać i z resztą składników zagnieść na jednolite ciasto.
  • 2. Z ciasta lepić kulki, lekko spłaszczać i układać na blasze. Piec w 175*C około 10 minut. Po upieczeniu można polukrować.

Porady

Należy przechowywać w zamkniętej puszce z obierkami z jabłka, aby zmiękły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy