anyżowe jabłka w ucieranym cieście

0 (0 ocen)

ciasto jest smacznie anyżowe, miękkie i szybko się zjada....................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 10 średnie, sok z cytryny 1 łyżeczka, anyż Royal Brand 1 gwiazdka, cukier puder - ile potrzeba

Anyżowe jabłka w ucieranym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. gwiazdkę anyżu w moździerzu utłuc z 1 łyżką cukru, wsypać do pokrojonych w kostkę jabłek bez skóry i wymieszać, dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny
  • etap 2. jajka, miękka palma, cukier utrzeć mikserem z 4 minuty, wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować z 1 minutę na dość gęste ciasto
  • etap 3. tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować z 3/4 ciast na dnie blaszki
  • etap 4. na ciasto wsypać anyżowe jabłka lekko je przyklepać do ciasta
  • etap 5. na jabłkach rozsmarować resztę ciasta
  • etap 6. piec w 200C około 50 minut i wyjąć z blaszki jak będzie zimne
  • etap 7. posypać ciasto pudrem cukrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy