Arbuz z patelni

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Niecodzienny i wyśmienity arbuz z patelni macerowany w miodzie, occie sherry z dodatkiem świeżej mięty

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - arbuz: 2 plastry
    - miód: 1 łyżka
    - ocet winny sherry: 2 łyżki
    - świeże listki mięty: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka

Arbuz z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ukroić dwa grube plastry dojrzałego arbuza. Odkroić skórkę i w miarę możliwość usunąć pestki. Ułożyć w płaskim naczyniu.
    Wymieszać miód z sherry. Dodać posiekane listki mięty. Tak przygotowaną marynatą zalać plastry arbuza i odstawić przynajmniej na 15 minut.
    Rozgrzać patelnię, natłuścić ją delikatnie oliwą i ułożyć na niej zamarynowane wcześniej plastry arbuza. Trzymać po 3-4 minuty na każdej stronie. Arbuz tylko nieznacznie zmieni kolor. Przełożyć na talerz, polać resztką sosu z patelni. Pokroić na mniejsze kawałki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy