Arbuziki z galaretki

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodka przekąska, która dodatkowo fajnie wygląda.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 galaretki czerwone (np. truskawkowa) + 700 ml wrzątku
    2 galaretki zielone (agrestowe) + 500 ml wrzątku
    szklanka śmietanki 30%
    2 kostki gorzkiej czekolady
    wykałaczki

Arbuziki z galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną galaretkę zieloną rozpuszczamy we wrzątku (250 ml) i studzimy.
    Małą keksówkę wykładamy szczelnie folią spożywczą, wylewamy pół galaretki i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
    Jak reszta zielonej galaretki za bardzo stężała, podgrzejcie ją kilka sekund i ostudzoną mieszamy z połową szklanki śmietanki. Wylewamy na stężały zielony spód i chowamy do lodówki.
    Wszystkie galaretki czerwone rozpuszczamy we wrzątku i ostudzoną wylewamy na śmietanową warstwę. Chłodzimy w lodówce.
    Drugą galaretkę zieloną rozpuszczamy we wrzątku (250 ml) i studzimy. Połowę galaretki łączymy z resztą śmietanki, wylewamy na czerwoną warstwę i do lodówki. Na stężałą białą warstwę wylewamy resztę zielonej.
    Dobrze stężały deser (najlepiej po całej nocy) wyjmujemy z formy. Kroimy w plastry (około 2 cm), a następnie w trójkąty i nadziewamy na wykałaczki.
    Czekoladę rozpuszczamy i za pomocą wykałaczki nakładamy kropki na galaretkę.

Komentarze

Podobne przepisy