Arbuzowa galaretka z jogurtową warstwą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób

Na gorące dni polecam arbuzową galaretkę z jogurtową warstwą. Można o nim powiedzieć, że jest fit.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 360 gram jogurtu naturalnego
    1/2 łyżeczki mielonej wanilii
    1/2 arbuza
    6 listków żelatyny
    miód akacjowy kilka łyżek
    mięta

Arbuzowa galaretka z jogurtową warstwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt mieszamy z wanilią i z miodem akacjowy i rozpuszczonymi czterema listkami żelatyny. Przelewamy do dwóch pucharków. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie z arbuza wykrawamy kulki lub kostki i układamy na zastygłym jogurcie. Przez sito przecieramy kawałek arbuza. Do soku z pulpą arbuzową dodajemy rozpuszczone w niewielkiej ilości dwa listki żelatyny. Mieszamy i zalewamy na warstwie jogurtowej płyn i pokrojone owoce arbuza (można dodać trochę miodu jeśli arbuz nie jest zbyt słodki) . Wstawiamy do lodówki. Dekorujemy kilkoma listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy