Arbuzowa pianka - ciasto z pianką śmietankową i galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Orzeźwiające ciasto arbuzowe na każdą okazję. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Pianka śmietanowa:
    500 ml śmietany 30%
    2 galaretki agrestowe
    Dodatkowo:
    0,5 kg miąższu z arbuza
    3 galaretki truskawkowe

Arbuzowa pianka - ciasto z pianką śmietankową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania dodać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę. Piec ok 20 minut w temp. 170 oC.
  • 2. Przygotowanie pianki śmietanowej:
    Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody i ostudzić. Ubić śmietanę i dodać tężejące galaretki. Masę wylać na upieczony biszkopt. Schłodzić. Następnie poukładać pokrojony w kostkę miąższ z arbuza bez pestek.
    3 galaretki rozpuścić w 750 ml wody, schłodzić i tężejące wylać na warstwę arbuzową.

Porady

Smakuje doskonale w upalne dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy