Arbuzowa pianka - ciasto z pianką śmietankową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania dodać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę. Piec ok 20 minut w temp. 170 oC.
2.Przygotowanie pianki śmietanowej:
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody i ostudzić. Ubić śmietanę i dodać tężejące galaretki. Masę wylać na upieczony biszkopt. Schłodzić. Następnie poukładać pokrojony w kostkę miąższ z arbuza bez pestek.
3 galaretki rozpuścić w 750 ml wody, schłodzić i tężejące wylać na warstwę arbuzową.
Komentarze