Aromatyczna wołowina w towarzystwie pikantnego humusu podana z grillowanym pieczywem , pieczywem chrupkim lub chlebkami pita jest ciekawą propozycją na obiad lub kolację
45 min
Składniki:
Aromatyczna wołowina:
500 gram mielonej wołowiny
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka mielonego cuminu
Sól, pieprz, oliwa
6 łyżek humusu ( np. z tego przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pikantny-humus-z-ciecierzycy-1 )
Aromatyczna mielona wołowina na humusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Aromatyczna wołowina: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy dodajemy liście laurowe i cumin, przesmażamy aż zacznie unosić się ich zapach. Do przesmażonych ziół dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebule i posiekane ząbki czosnku, smażymy 5 minut. Do przesmażonej cebuli dodajemy mięso i smażymy kolejne 15 minut. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz nakładamy porcję humusu, a na środku porcję aromatycznej wołowiny. Całość dekorujemy listkami mięty i oprószamy odrobiną słodkiej papryki. Serwujemy z chlebkami pita lub grillowanym pieczywem.
Komentarze