Aromatyczna pieczarkowa

0 (0 ocen)

Moja rodzina bardzo lubi tak przyrządzoną zupę. Najbardziej mąż :)

Składniki:

  • Na 8 porcji:

    wywar z mięsa
    1,5kg pieczarek
    2 cebule
    1 marchewka
    1 pietruszka
    4 - 5 ziemniaków
    300ml śmietany Łaciata 18% do zup i sosów
    5 łyżek mąki
    przyprawa uniwersalna, np. Vegeta
    kilka kromek chleba
    szczypiorek
    masło

Aromatyczna pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki 1. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy i wrzucamy do wywaru, gotujemy ok. pół godziny. Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem.
  • Podsmażanie grzybów z cebulą 2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na dużej patelni na maśle, następnie dodajemy do nich pieczarki i zwiększamy ogień, do momentu aż odparuje cały płyn. Wtedy zmniejszamy ogień i jeszcze chwilę smażymy grzyby, często mieszając.
  • 3. Podsmażone pieczarki wrzucamy do garnka z wywarem i warzywami. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Gotujemy ok. 15 - 20 minut, aż grzyby i ziemniaki zmiękną. W tym czasie rozprowadzamy mąkę w śmietanie. Przyprawiamy zupę do smaku Vegetą, zabielamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.
  • 4. Kromki chleba kroimy w kostkę i rumienimy na maśle. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Zupę podajemy z grzankami i posypujemy szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy