Aromatyczna pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy i wrzucamy do wywaru, gotujemy ok. pół godziny. Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem.
2.Cebule obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na dużej patelni na maśle, następnie dodajemy do nich pieczarki i zwiększamy ogień, do momentu aż odparuje cały płyn. Wtedy zmniejszamy ogień i jeszcze chwilę smażymy grzyby, często mieszając.
3.Podsmażone pieczarki wrzucamy do garnka z wywarem i warzywami. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Gotujemy ok. 15 - 20 minut, aż grzyby i ziemniaki zmiękną. W tym czasie rozprowadzamy mąkę w śmietanie. Przyprawiamy zupę do smaku Vegetą, zabielamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.
4.Kromki chleba kroimy w kostkę i rumienimy na maśle. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Zupę podajemy z grzankami i posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze