Aromatyczna rolada z boczku

0 (0 ocen)

bardzo smaczna na kanapki i nie tylko

Składniki:

  • 1,5 kilograma boczku świeżego
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka (z górką) soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżka majeranku
    2 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego

Aromatyczna rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek opłukać pod bieżącą wodą a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Powykrawać ostrożnie żeberka (jeśli są). Jeżeli boczek jest wysoki to naciąć go w połowie ale nie przekrawać do końca i rozłożyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać sól, pieprz, majeranek i papryki. Dobrze razem wymieszać. Powstałą mieszaniną wysmarować wierzch boczku. Następnie zwinąć go w roladę i związać dookoła sznurkiem, żeby rolada nam się nie rozpadła podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać do środka liść laurowy i ziele angielskie. Dobrze zamknąć. Piec w piekarniku 1 godzinę w 180 st C. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zdjąć sznurek i kroić w plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy