Aromatyczne pierniczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Podczas robienia tych pysznych pierniczków mieliśmy z moim 4,5 letnim synkiem mnustwo zabawy.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki, 6 łyżek miodu, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody, 1 jajko, 1/3 szklanki zimnej wody, 5 g masła, 1 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody, pisaki cukrowe (czekoladowe), kolorowa posypka.

Aromatyczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Agnieszka Blicharz 1. Zaczynamy od przygotowania masy karmelowej, bo kiedy ta będzie stygła będzie czas na przygotowanie ciasta. Połowę ilości cukru wsypujemy do suchego rondla i rumienimy na ciemnobrązowy kolor. Tak przygotowany karmel rozprowadzamy zimną wodą. Pamietajmy o tym , żeby przygotowywać karmel na bardzo wolnym ogniu. Do gotowego karmelu dodajemy pozostały cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą i ładnie połączą. Karmel studzimy. Mąkę przesiewamy i dodajemy sodę, masło i jajko. Wszystko mieszamy. Ostudzony karmel wlewamy stopniowo na mąkę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 stop. przez 10 minut.
    Jeśli chcemy ozdobic pierniczki należy zaczekać aż ostygną. Z cukru pudru i wody rozrabiamy lukier i smarujemy nim pierniczki. Ozdabiamy pisakami i posypką.

Porady

Czas pieczenia pierniczków będzie zależał od grubości rozwałkowanego ciasta. Jeśli ciasteczka będą cienkie, to pamiętajmy, aby czas pieczenia nie był zbyt długi. Aby pierniczki były miekkie wkładamy do pudełka przekrojone jabłko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy