Aromatyczne placuszki z cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetna opcja dla tych którym znudziła się zwykła smażona cukinia.

  • 30 min

Składniki:

  • 800-900g cukinii, 2 małe cebule, 2 jajka, 2 łyżeczki soli, łyżeczka curry, łyżeczka przyprawy do pizzy, garść świeżego koperku, garść świeżej bazylii, ok. 1 szklanka mąki, olej do smażenia.

Aromatyczne placuszki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli cukinia jest bardzo duża należy wydrążyć miąższ z pestkami, natomiast jeśli cukinia jest młoda wystarczy ją sparzyć i zetrzeć na tarce bez obierania. Cebulę pokroić w piórka i dodać do cukinii, posolić i wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut, po tym czasie docisnąć.
  • 2. Do cukinii i cebuli dodać jaja, koperek, bazylię i przyprawy. Dokładnie wymieszać i stopniowo dodawać mąkę, jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać odrobinę mleka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Porady

Najlepiej smakują ze śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy