Aromatyczne śledzie w sosie jogurtowo-śmietanowym

0 (0 ocen)

W sam raz na postny obiad

Składniki:

  • 6 płatów śledzi solonych "matias"
    duży kubek jogurtu naturalnego
    100 ml. kwaśnej śmietany
    1 średnia fioletowa cebula
    4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego
    pieprz kolorowy mielony
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka octu

Aromatyczne śledzie w sosie jogurtowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć (ok. 6 godzin zmieniając co 2 godziny wodę- do ostatniego razu dodać łyżkę octu). Równocześnie wymieszać jogurt ze śmietaną i dodać przyprawy-odstawić na kilka godzin.
    Wymoczone płaty śledziowe pokroić na kawałki, cebulę posiekać na drobną kostkę-przełożyć do miski, zalać sosem wyjmując przedtem wcześniej dodane przyprawy. Wymieszać, doprawić cukrem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Podawać z ziemniakami.

Porady

przygotowane śledzie odstawić na 1 godz., żeby smaki się przegryzły

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy