AROMATYCZNE SMAROWIDŁO DO PIECZENI

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne i aromatyczne smarowidło do mięs nadziewanych owocami,do sporządzania mięsnych rolad.Można je również wykorzystać do sporządzenia lub jako dodatku do sosów do dań mięsnych,pierogów,naleśników itd.

Składniki:


  • 1 cebula czerwona średnia
    2 duże ząbki czosnku
    1 gruszka
    8 dkg.śliwki suszonej kalifornijskiej
    2 łyżki suszonej żurawiny
    1 łyżka startego imbiru świeżego
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżeczka miodu naturalnego
    2 łyżeczki soku z cytryny
    sól,pieprz,gałka muszkatołowa,szczypta cynamonu do smaku.

Aromatyczne smarowidło do pieczeni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • aromatyczne smarowidło do pieczeni 1.


    Czosnek,cebulę,gruszkę obrać i pokroić w kostkę.Śliwki pokroić w zapałkę.






  • aromatyczne smarowidło do pieczeni 2.
    Na patelni rozgrzać masło włożyć cebulę,czosnek,śliwki oraz żurawinę i chwilę smażyć.
  • aromatyczne smarowidło do pieczeni 3. Wsypać gruszkę i smażyć do czasu odparowania soków.
  • aromatyczne smarowidło do pieczeni 4.
    Zalać gorącą wodą i dusić do czasu rozgotowania się warzyw i owoców i odparowania wody.
  • aromatyczne smarowidło do pieczeni 5.
    Wsypać imbir,miód oraz sok z cytryny,przyprawić do smaku przyprawami i smażyć jeszcze chwilę.Przestudzić .
  • aromatyczne smarowidło do pieczeni 6.
    Przestudzoną masę rozdrobnić blenderem na jednolitą,gładką masę.Używać do smarowania mięsa.

Porady

Proponuję przygotować taki sos ,włożyć do małych słoików,pasteryzować słoiki ok.15 min.Polecam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy