Aromatyczne udka z warzywami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tak upieczone udka są bardzo aromatyczne i mięciutkie,do tego pyszne warzywa.Danie możemy podać z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem.Wyszło bardzo smacznie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    2 duże marchewki
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    1 duża czerwona papryka
    sól do smaku
    3-4 łyżki oleju
    papryka słodka mielona
    zioła prowansalskie
    suszona bazylia
    zioła czosnek staropolski

Aromatyczne udka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso w przyprawach. 1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie nacieramy olejem i ziołami i przyprawami według uznania.Odstawiamy na co najmniej pół godziny.
  • Warzywa. 2. Warzywa obieramy i płuczemy,następnie kroimy na mniejsze części.
  • Do pieczenia. 3. Udka i warzywa wkładamy do woreczka do pieczenia,woreczek zapinamy i nakłuwamy widelcem,układamy w formie do pieczenia.
  • Upieczone. 4. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut,do miękkości.Pod koniec pieczenia rozcinamy woreczek,żeby mięso się ładnie zrumieniło.Pod koniec pieczenia warzywa oprószamy do smaku solą.Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy