Tak upieczone udka są bardzo aromatyczne i mięciutkie,do tego pyszne warzywa.Danie możemy podać z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem.Wyszło bardzo smacznie.
2 godz.
Składniki:
2 udka z kurczaka
2 duże marchewki
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 duża czerwona papryka
sól do smaku
3-4 łyżki oleju
papryka słodka mielona
zioła prowansalskie
suszona bazylia
zioła czosnek staropolski
Aromatyczne udka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie nacieramy olejem i ziołami i przyprawami według uznania.Odstawiamy na co najmniej pół godziny.
2.Warzywa obieramy i płuczemy,następnie kroimy na mniejsze części.
3.Udka i warzywa wkładamy do woreczka do pieczenia,woreczek zapinamy i nakłuwamy widelcem,układamy w formie do pieczenia.
4.Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut,do miękkości.Pod koniec pieczenia rozcinamy woreczek,żeby mięso się ładnie zrumieniło.Pod koniec pieczenia warzywa oprószamy do smaku solą.Podajemy.
Komentarze