Aromatyczne wędlinki

0 (0 ocen)

Nie ma prostszego sposobu na lekką odmianę smaku sklepowych wędlin :) Odkąd pamiętam, moja mama przyrządza w ten sposób szynkę i boczek na święta. Uwielbiam ten smak!

Składniki:

  • 1kg gotowanej szynki
    1kg wędzonego boczku
    1 łyżeczka soli (można dodać więcej)
    15 - 20 ziaren ziela angielskiego
    6 – 8 liści laurowych

Aromatyczne wędlinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wędliny w wodzie z dodatkiem przypraw 1. Umieszczamy wędliny w garnku i zalewamy taką ilością wody, by całkowicie je pokryła. Wsypujemy łyżeczkę soli, dodajemy ziele angielskie i rozkruszone liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, a gdy woda się zagotuje, zmniejszamy maksymalnie ogień, tak by w ogóle nie bulgotała. Parzymy w ten sposób wędliny przez 1 godzinę.
  • 2. Po godzinie wyłączamy gaz pod garnkiem i zostawiamy wędliny, by wystygły w wodzie, w której były gotowane. Gotowe podajemy z pieczywem lub jako dodatek do sałatek.

Porady

Waga wędlin określa czas gotowania, np. szynka o wadze 1,2kg powinna być gotowana przez 1 godz. 20 minut itp. Do wody można dodać więcej lub mniej soli i przypraw, w zależności od upodobań i wagi wędlin. Wywar pozostały po gotowaniu wędlin można wykorzystać np. do zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy