Aromatyczny jabłecznik z jagodami goji

0 (0 ocen)

  • 55 min

Prosty jabłecznik, który zaskakuje wyśmienitym smakiem

  • 55 min

Składniki:

  • Składniki:
    300 gramów mąki pszennej
    180 gramów masła
    2 jajka
    3 słodkie jabłka
    Około 3/4 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
    2 garści jagód goji
    Łyżka proszku do pieczenia
    Łyżeczka cynamonu
    Pół łyżeczki kardamonu
    Łyżeczka domowej esencji waniliowej

    Dodatkowo:
    Bułka tarta i masło do formy
    Cukier puder do posypania

Aromatyczny jabłecznik z jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, cynamonem,kardamonem i wanilią. Dodaję posiekane masło, zagniatam ciasto, jak na kruszonkę.
    Jabłka obieram ze skórki, kroję w plastry, dodaję do ciasta,razem z płatkami migdałów i jagodami goji. Czas na jajka, zagniatam szybko ciasto. Teraz dodaję mleko, powinno być go tyle, by ciasto zrobiło się luźniejsze, ale nadal dość gęste. Dokładnie mieszam całość.
    Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Przekładam ciasto do formy i piekę około 35 minut w 175 stopniach.
    Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy