Aromatyczny szpinak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 37 lat, męża i trójkę dzieci. Gotuję od 15 lat, a tę zapiekankę robię przeważnie na kolację i spotkania rodzinne. Jest szybka i łatwa.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mrożonego szpinaku
    ● 1 cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1 łyżka masła
    ● 4 jajka
    ● 25 dag żółtego sera
    ● przyprawy: sól, biały pieprz, starta gałka muszkatołowa, cukier
    ● sok z cytryny
    ● natka pietruszki
    ● tłuszcz do formy

Aromatyczny szpinak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno kroimy, czosnek
    przeciskamy przez praskę.
    Razem podsmażamy na
    roztopionym maśle.
  • 2. Szpinak rozmrażamy, doprawiamy
    solą, pieprzem, cukrem,
    gałką muszkatołową i sokiem
    z cytryny. Dodajemy czosnek
    z ce bulą. Dusimy kilka minut.
  • 3. Szpinak przekładamy do na -
    tłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na wierzch wlewa my
    roztrzepane jajka i posypuje my
    startym żółtym serem. Wstawiamy
    do piekarnika rozgrzanego
    do 200 °C. Za piekamy,
    aż jajka się zetną, a ser roztopi.
    Zapiekankę dekorujemy
    świeżymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy