Arroz con leche to danie kuchni hiszpańskiej, od siebie dodałam do tego sos truskawkowy. Przepyszny deser, podwieczorek lub kolacja na słodko. Troszkę czasu trzeba poświęcić ale efekt jest przepyszny!
Składniki:
1 łyżka masła
150 g ryżu do risotto
600 g mleka
100 g śmietany 30%
0,5 laski wanilii
1 łyżka cukru
Sos:
250 g truskawek
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Arroz con leche z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Na patelnię wrzucić masło i je rozpuścić, następnie wsypać i przesmażyć ryż.
Wrzucić cukier i przekrojoną na pół połówkę laski wanilii. Wlać szklankę mleka. Gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż ryż wchłonie mleko. Dolewać po szklance mleka, i powtarzać aż ryż wchłonie całe 600 g mleka. Na koniec wyjąć laskę wanilii, dodać śmietankę i zagotować.
W międzyczasie przygotować sos truskawkowy. Owoce wsypać do rondelka, dodać cukier i gotować 5 minut.
Wsypać mąkę ziemniaczaną, zmiksować całość blenderem, postawić na gazie i zagotować.
Komentarze