Arroz con leche z sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

Arroz con leche to danie kuchni hiszpańskiej, od siebie dodałam do tego sos truskawkowy. Przepyszny deser, podwieczorek lub kolacja na słodko. Troszkę czasu trzeba poświęcić ale efekt jest przepyszny!

Składniki:


  • 1 łyżka masła
    150 g ryżu do risotto
    600 g mleka
    100 g śmietany 30%
    0,5 laski wanilii
    1 łyżka cukru
    Sos:
    250 g truskawek
    1 łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Arroz con leche z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na patelnię wrzucić masło i je rozpuścić, następnie wsypać i przesmażyć ryż.

    Wrzucić cukier i przekrojoną na pół połówkę laski wanilii. Wlać szklankę mleka. Gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż ryż wchłonie mleko. Dolewać po szklance mleka, i powtarzać aż ryż wchłonie całe 600 g mleka. Na koniec wyjąć laskę wanilii, dodać śmietankę i zagotować.

    W międzyczasie przygotować sos truskawkowy. Owoce wsypać do rondelka, dodać cukier i gotować 5 minut.

    Wsypać mąkę ziemniaczaną, zmiksować całość blenderem, postawić na gazie i zagotować.

    Ryż podawać polany sosem truskawkowym

Komentarze

Podobne przepisy