PRZEPIS ZNALAZŁAM W STARYCH NOTATKACH TEŚCIOWEJ. GDY JĄ UPIEKŁAM WSZYSCY DOMOWNICY SIĘ NIĄ ZACHWYCALI. OD TEGO MOMENTU JEST ONA STAŁĄ ATRAKCJĄ NA NASZYM STOLE.
Atomowa kremowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MĄKĘ PRZESIEWAMY Z CUKREM PUDREM, CUKREM WANILIOWYM I PROSZKIEM DO PIECZENIA. ROZTOPIONĄ I CHŁODNIEJSZA MARGARYNĘ, JAJKO, ŻÓŁTKA I ŚMIETANĘ DODAJEMY DO MĄKI I WYRABIAMY NA JEDNOLITĄ MASĘ.CIASTO DZIELIMY NA DWIE CZĘŚCI. POŁOWĘ SCHŁADZAMY A DRUGĄ POŁOWĘ ROZWAŁKOWUJEMY, WYKŁADAMY NA DNO DO TORTOWNICY I PIECZEMY 10 MIN W TEMP 180 C
2.BUDYNIE GOTUJEMY NA MLEKU. JABŁKA OBIERAMY ZE SKÓREK, KROIMY CIENIUTKO I SKRAPIAMY SOKIEM Z CYTRYNY ABY NIE ŚCIEMNIAŁY.
3.NA PODPIECZONY SPÓD KŁADZIEMY JABŁKA, ZALEWAMY BUDYNIEM. NA WIERZ ŚCIERAMY NA GRUBYCH OCZKACH SCHŁODZONE CIASTO. PIECZEMY CAŁOŚĆ W TEMP 180 st C PRZEZ 45 MIN.
Komentarze