ATOMOWA KREMOWA SZARLOTKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

PRZEPIS ZNALAZŁAM W STARYCH NOTATKACH TEŚCIOWEJ. GDY JĄ UPIEKŁAM WSZYSCY DOMOWNICY SIĘ NIĄ ZACHWYCALI. OD TEGO MOMENTU JEST ONA STAŁĄ ATRAKCJĄ NA NASZYM STOLE.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 BUDYNIE O SMAKU WANILIOWYM
    3 SZKLANKI MLEKA
    1 KG JABŁEK
    3 SZKLANKI MĄKI
    2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY
    1 JAJKO
    2 ŻÓŁTKA
    1 KOSTKA MARGARYNY
    3/4 SZKLANKI CUKRU PUDRU
    2 ŁYŻKI ŚMIETANY
    1 ŁYŻECZKA PROSZKU DOPIECZENIA
    1 ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO
    KILKA KROPEL ZAPACHU

Atomowa kremowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MĄKĘ PRZESIEWAMY Z CUKREM PUDREM, CUKREM WANILIOWYM I PROSZKIEM DO PIECZENIA. ROZTOPIONĄ I CHŁODNIEJSZA MARGARYNĘ, JAJKO, ŻÓŁTKA I ŚMIETANĘ DODAJEMY DO MĄKI I WYRABIAMY NA JEDNOLITĄ MASĘ.CIASTO DZIELIMY NA DWIE CZĘŚCI. POŁOWĘ SCHŁADZAMY A DRUGĄ POŁOWĘ ROZWAŁKOWUJEMY, WYKŁADAMY NA DNO DO TORTOWNICY I PIECZEMY 10 MIN W TEMP 180 C
  • 2. BUDYNIE GOTUJEMY NA MLEKU. JABŁKA OBIERAMY ZE SKÓREK, KROIMY CIENIUTKO I SKRAPIAMY SOKIEM Z CYTRYNY ABY NIE ŚCIEMNIAŁY.
  • 3. NA PODPIECZONY SPÓD KŁADZIEMY JABŁKA, ZALEWAMY BUDYNIEM. NA WIERZ ŚCIERAMY NA GRUBYCH OCZKACH SCHŁODZONE CIASTO. PIECZEMY CAŁOŚĆ W TEMP 180 st C PRZEZ 45 MIN.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy