Avgolemono

0 (0 ocen)

  • 20 min

Aromatyczna zupa kuchni greckiej z nutką cytryny.

  • 20 min

Składniki:


  • 1,5 l bulionu drobiowego
    1/2 szklanki drobnego makaronu ( u mnie w kształcie ziarenek ryżu)
    3 jajka
    sok z dużej cytryny
    sól ,pieprz

Avgolemono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotowałem i wsypałem makaron. Jajka ubiłem ,gdy się spieniły dodałem sok z cytryny i łyżkę zimnej wody. Nie przerywając ubijania ,wlałem do jajek chochelkę gorącego bulionu ,po chwili następną. Gdy makaron zrobił się miękki ,zdjąłem garnek z ognia. Po 2 min. do bulionu wlałem jajka ,cały czas energicznie mieszając. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.2 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Flaki wołowe na rosole