Avocado zapiekane z jajkami

0 (0 ocen)

Na obiad, kolację lub dodatek do innej potrawy. Piekielnie ostre, wciągające po prostu pyszne

Składniki:


  • 2 dojrzałe avocado
    4 małe jajka
    2-3 plasterki polędwicy łososiowej w ziołach (gdybym akurat miała pod ręką to dodałabym chorizo, pasowałoby tu idealnie)
    ok. 20 g cheddara
    łyżeczka sambal oelek (lub innej pasty z papryczek)
    sól, pieprz, szczypiorek, pietruszka do smaku

Avocado zapiekane z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Avocado przekrawamy na pół i wyrzucamy pestki.

    Otwory po pestce smarujemy pastą sambal oelek.

    Wbijamy w nie jajka.

    Polędwice kroimy na mniejsze kawałki, ser ścieramy.

    Posypujemy nimi avocado.

    Przyprawiamy solą i pierzem.

    Pieczemy w 180stopniach około 17-20 minut.

    Następnie posypujemy posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.

    Smacznego :)

Porady

Jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami to wystarczy pominąć dodatek pasty z papryczek.

Komentarze

Podobne przepisy